Biltong

wat is biltong

Heb je al weleens gehoord van biltong? Dit is in principe ook gedroogd vlees. Deze variant komt echter uit Zuid-Afrika. Het is de favoriete snack van de lokale bevolking. Waar je ook komt, overal is Biltong te koop. Biltong is ook geïntroduceerd in landen waar veel Afrikaners naartoe zijn geëmigreerd. Hierbij kun je denken aan Australië, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Veel mensen denken dat Biltong de Zuid-Afrikaanse Beef Jerky is. Dit is echter onjuist. Hoewel het veel op elkaar lijkt, is o.a. de bereidingswijze anders. Het smaakt bovendien ook niet hetzelfde door het gebruik van andere ingrediënten.

Biltong wordt net zoals Beef Jerky gemaakt van rundvlees, maar er wordt ook vaak ander vlees gebruikt zoals struisvogelvlees en koedoevlees. Oftewel: dieren die je in Afrika kunt vinden. Vroeger was het een noodzaak om etenswaren te conserveren. In de kolonie’s werd veel gejaagd en het vlees werd vervolgens gedroogd om bederf te voorkomen.

verschil biltong en beef jerky

 

Wat is het verschil tussen Beef Jerky en Biltong?

We hebben kort de grootste verschillen tussen deze twee heerlijke snacks op een rijtje gezet.

  1. Textuur
    Biltong is een gedroogde steak die vervolgens in stukjes wordt gesneden voordat je het eet. Hierdoor kun je een stukje tegenkomen die wellicht ‘rare’, ‘medium’ of ‘well done’ is. Beef Jerky wordt al eerder in het bereidingsproces in kleine reepjes gesneden zodat alle reepjes uiteindelijk gelijkmatig uit de droogoven komen. Beef Jerky is over het algemeen een stuk droger dan Biltong.
  2. Smaak
    Beef Jerky heeft vaker een zoute en rookachtige smaak. Biltong wordt meestal gemarineerd in azijn met kruiden en heeft daarom een vollere smaak.
  1. Bereidingswijze
    Beef Jerky wordt gemaakt van dunne plakken vlees. Bij biltong wordt vaak grotere stukken genomen. Beef Jerky wordt ook in een dehydrator of oven bereid op een plaat. Biltong wordt als het ware in de lucht opgehangen en gedroogd in een koele kamer.

Beide producten zijn echter heerlijk. Dus waar gaat jouw voorkeur naar uit? Biltong of toch Jerky?