Droewors

Droewors, de Zuid-Afrikanen zijn er dol op. Dit is, net zoals Biltong, een typische Zuid-Afrikaanse snack. Deze lekkernij werd in de 17e eeuw geïntroduceerd door de Nederlandse kolonisten die daar waren. Het drogen van vlees is waarschijnlijk destijds afgekeken van de Zuid-Amerikanen. Zij droogden vlees en noemden dit ‘charqui’. Dit is later verbasterd naar jerky.

Wat is Droewors precies?

droewors

Zoals je vast al hebt kunnen raden, is het een gedroogd worstje. Het wordt gemaakt van dunwors (dun worstje) en is kruidig van smaak. Het is tevens een variant van boerewors. Deze worst speelt een belangrijke rol in de Zuid-Afrikaanse keuken. Om Droewors te maken, moet je dunwors maken en het 4 tot 5 dagen laten drogen. Vervolgens kan het lang bewaard worden. Het smaakt bovendien heerlijk als het gedroogd is. Een droeworstje bestaat meestal uit rundvlees, lam en/of varkensvlees, koriander en andere kruiden. Het is de ideale snack als je onderweg bent of bijvoorbeeld voor bij de picknick.

Wist je trouwens al dat Droewors ook een gezonde snack is? Het bevat weinig vet, omdat alleen mager vlees wordt gebruikt. Vlees met veel vet zoals varkensvlees wordt over het algemeen vermeden. Er worden ook alleen kruiden toegevoegd aan het vlees. Er is dus geen sprake van conserveermiddelen of andere E-nummers. Het bevat bovendien weinig koolhydraten en veel proteïnen. Kortom: het is de perfecte snack voor sportfanaten en mensen die op de lijn letten!